Kā tīrīt zivi uzreiz pēc tās noķeršanas

Pirmā paša taisītā svaigā zivs var būt neaizmirstams piedzīvojums, it īpaši, ja jūs esat tas, kurš to noķēra. Doma par zivs tīrīšanu var iebiedēt, liekot cilvēkiem biežāk izvēlēties jau iztīrītas. Zivju tīrīšana nemaz nav tik sarežģīta, kā jūs varētu domāt. Un nepieciešamais darbs tiks aizmirsts, tiklīdz nobaudīsiet tās lielisko garšu.

Šeit ir aprakstīti septiņi soļi, kas jāievēro, gatavojot svaigu zivi, kas tikko noņemta no āķa.

Kā to saglabāt svaigu? Turiet zivis ūdenī un pēc tam vēsākā ledusūdenī, līdz esat gatavs to pagatavot; tas palīdz saglabāt tās aromātu un kvalitāti. Tūlīt notīriet un pagatavojiet zivis vai saldējiet vēlākam.

kā tīrīt zivi

Kā notīrīt zivi?

Izmantojiet nepieciešamo aprīkojumu

Kaut arī daudzos kempingos ir zivju tīrīšanas rīki, dažās lauku teritorijās šādu ērtību trūkst. Šajā gadījumā jebkurš āra galds ir lieliska darba virsma. Daži citi pieejamie rīki ir:

  • filejas nazis
  • mērrīks
  • spainis, bļoda vai maisiņš atgriezumiem
  • ūdens, lai zivis un darba virsma būtu tīra
  • trauki, lai zivis uzglabātu, ja tas nepieciešams

Mēriet zivi

Vienmēr strādājiet vienlaicīgi tikai ar vienu zivi. Turiet galvu ar vienu roku un, izmantojot mērrīku, neasu nazi vai karoti, veiciet īsas, saspiedošas kustības, virzoties no astes galvas virzienā. Esiet piesardzīgs ap asām spuru malām. Atkārtojiet darbību abās zivs pusēs, ap spurām un līdz žaunām. Kad esat pabeidzis, noskalojiet zivi ūdenī.

zivs tīrīšana

Noņemiet ādu

Daudzām zivīm trūkst zvīņu, bet tās aizsargā bieza āda, kuru vairums cilvēku izvēlas noņemt pirms gatavošanas. Vispirms nogrieziet asās muguriņas, kas atvieglo zivju apstrādi. Iegrieziet ar nazi aiz galvas un gar krūšu vai vēdera spurām. Ar vienu roku turiet zivs galvu, ar otru satveriet ādu un velciet astes virzienā. Noskalojiet zivi, kad tā ir pilnībā nodīrāta.

Zivju tīrīšana un zarnas

Uz zivs vēdera ievietojiet nazi anālā atverē, netālu no astes. Lēnām bīdiet nazi zivs galvas virzienā un apstājieties pie žaunu pamatnes. Atveriet vēdera dobumu, izņemiet iekšas. Dažām zivīm ir niere, kas atrodas pie mugurkaula, kuru jūs varat izņemt ar karoti. Vienmēr izņemiet aptumšoto iekšējo membrānu (tikai dažām zivīm tāda ir) ar skrāpējumu – membrāna negatīvi ietekmē zivs aromātu. Ja vēlaties, noņemiet galvu, nogriežot aiz žaunām. Noskalojiet zivi.

Filēšana

Izmantojiet filēšanas metodi lielām zivīm, lai noliegtu iztiktu bez mērīšanas vai ādas novilkšanas. Nolieciet zivi uz sāniem un turiet tās galvu. Ievietojiet filejas nazi aiz krūšu spuras un nogrieziet uz leju līdz mugurkaulam, bet ne caur to. Pagrieziet naža aso malu uz asti, un ar zāģējošu kustību lēnām grieziet astes virzienā; palieciet pēc iespējas tuvāk mugurkaulam. Kad esat izgriezis asti, ievietojiet nazi starp miesu un ādu un ar tādu pašu zāģēšanas kustību noņemiet gaļu. Atkārtojiet procesu otrajā pusē un pēc pabeigšanas noskalojiet aukstā ūdenī.